Gyümölcsös

 

Valódi gyümölcs által okozott élmény a testnek és léleknek egyaránt

Szövetkezetünk széles körű gyümölcstermesztéssel büszkélkedik, az előnyös éghajlati viszonyok és szakembereink tapasztalata nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a vezető minőségi alma-, őszibarack- és baracktermelők között tartanak minket számon. Küldetésünk, hogy a fogyasztóknak egészséges, ízletes és lédús gyümölcsöt kínáljunk, ill. a hazai termékeink lehető legmagasabb minőségét.

A Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet az SK FRUIT termelői szövetség és a Szlovák gyümölcstermesztési unió (Ovocinárska únia Slovenska) tagja. Gyümölcsöt 68,4 hektárnyi területen termesztünk. A gyümölcsöseinkben arra törekszünk, hogy eleget tegyünk az egészséges növénytermesztés kritériumainak, így teljesítve a modern társadalom elvárásait.

 

ALMA

Az almákat összesen 31,14 hektáron termesztjük, ebből 14,5 hektárt 2011-ben ültettünk. Az új ültetvényben ellenálló fajtákra helyeztük a hangsúlyt, mint a Sirius, Opál, Luna, Ametyst, Rubinola, Topaz és Rozela, mivel ezek a fajták állnak a legjobban ellen a gombás betegségeknek, illetve védőhálóval biztosítottuk a termés jégeső elleni védelmét. A fentebb említett fajtákon kívül gyümölcsöseinkben a már jól bevált fajtákat is termesztjük.

Elsődleges célunk egészséges almák termesztése peszticid-szermaradványok nélkül, hogy a fogyasztóknak finom és egészséges gyümölcsök széles skáláját tudjuk felkínálni. A termelésünk egy részét gyermekeknek szánt gyümölcskészítmények előállításánál értékesítjük, ebben az esetben az almáknak a legszigorúbb minőségi paramétereknek kell megfelelni.

Aktív részt veszünk az „iskolai gyümölcs” programban, mely keretén belül szerte Szlovákiában minden héten friss almát és ízletes, finom almalét szállítunk több, mint 10-ezer gyermek számára. Az élelmiszeriparban gyümölcslevek előállításánál használt almakoncentrátumot is gyártunk. A frissen sajtolt, aszeptikus csomagolású, cukor, víz és tartósítószerek hozzáadása nélkül készült almalevünk nagy sikernek számít a fogyasztók körében.


SÁRGABARACK

A sárgabarackot 20,56 hektár területű gyümölcsösben termesztjük, ebből 13,5 hektáron az évek által jól bevált, általában további feldolgozásra használt Magyar fajta érik. Becsületesen törődünk az új sárgabarack ültetvényünkkel is, ezt 2007 óta 7,06 hektáron termesztjük, és új perspektív fajták találhatóak itt, mint pld. Aurora, Orange red, Kioto, Pincot, Sylred, Glodrich, Bergeron és Bergerouge. Ezeket a fajtákat a termés magas minősége jellemzi, és a termelői boltunkban vagy közvetlenül a raktárból lehet megvásárolni.


BROSKYNE

Az őszibarackot 4,2 ha területen termesztjük, egyben az őszibarack termelésünk zászlóvivője a Redhaven típus, mely közvetlen fogyasztásra vagy befőzésre alkalmas. További termelt fajták a Dixired és Cresthaven. Az őszibarackot friss gyümölcs formájában a termelői boltunkban lehet megvásárolni, ebből zamatos gyümölcslevet állítunk elő, melyet a fogyasztók az e-shopunkban is megrendelhetnek.